BE/Rajoni

Perspektivat e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor gjatë 2020-ës  

Kur bëhet fjalë për perspektivën e BE-së për Ballkanin Perëndimor – viti 2019 pati pak pika pozitive. Përkundër pritjeve, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk hapën negociatat me BE-në. Shumë zyrtarë të BE-së e dënuan këtë vendim dhe e quajtën atë si një “gabim historik”, madje edhe Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë që mbështeste hapjen …

Perspektivat e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor gjatë 2020-ës   Read More »

Kroacia- Presidenca ndryshe e BE-së/Impulse të reja për zgjerimin!?

Prej një Janarit të këtij viti presidenca e Këshillit të Bashkimit Evropian do të kryesohet për herë të parë nga anëtarja më e re, që nga anëtarësimi i saj në Korrik 2013-ës. Në të gjitha mbledhjet e liderave të bllokut të 510 miljon banorëve, axhenda e programit të punës së Këshillit dhe institucioneve të tjera …

Kroacia- Presidenca ndryshe e BE-së/Impulse të reja për zgjerimin!? Read More »

Bashkëpunimi rajonal dhe e ardhmja pas derës për Ballkanin Perëndimor

Refuzimi për marrjen e një vendimi nga ana e Këshillit të Ministrave të Bashkimit Europian në tetor për të hapur negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut ishte një tronditje e fortë për koshiencën e udhëheqësve por edhe qytetarëve të vendeve tona. Një shkundje e realitetit në të cilin po zhvillohen reforma, marrëveshje të vështira, …

Bashkëpunimi rajonal dhe e ardhmja pas derës për Ballkanin Perëndimor Read More »

Emigracioni si Faktor në procesin politikëbërës shqiptar

Emigracioni, një fenomen i viteve ’90, gjeti të papërgatitur si “nënën” që e mbarti, ashtu edhe “familjet “ që e pritën. Sipas statistikave të INSTAT Shqipëria në 30 vitet e fundit ka krijuar një kontigjent prej më shumë se 1 500 000 emigrantësh të shpërndarë në Europë dhe më gjerë, me përqëndrim gjigand në shtetet …

Emigracioni si Faktor në procesin politikëbërës shqiptar Read More »