Integrimi

Perspektiva e Ballkanit Perëndimor

Më 8 dhe 9 prill 2022, në Tiranë u zhvillua Forumi “Ballkani Perëndimor 2030”. Forumi u organizua nga Fondacioni “Qemal Stafa” (FQS) në bashkëpunim të ngushtë me Fondacionin “Friedrich-Ebert-Stiftung” ku të ftuar ishin anëtar të partive socialiste dhe fondacioneve simotra që veprojnë në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimin Evropian. Forumi u zhvillua me dy …

Perspektiva e Ballkanit Perëndimor Read More »

Perspektivat e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor gjatë 2020-ës  

Kur bëhet fjalë për perspektivën e BE-së për Ballkanin Perëndimor – viti 2019 pati pak pika pozitive. Përkundër pritjeve, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk hapën negociatat me BE-në. Shumë zyrtarë të BE-së e dënuan këtë vendim dhe e quajtën atë si një “gabim historik”, madje edhe Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë që mbështeste hapjen …

Perspektivat e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor gjatë 2020-ës   Read More »

Europa mbetet destinacioni i vetëm i Shqipërisë

Si çdo qytetar shqiptar që dëshiron integrimin e Shqipërisë në familjen e madhe europiane ndjej keqarjdhe për vendimin negativ të Këshillit të Europës, i cili nuk i hapi dritën jeshile Shqipërisë për fillimim e bisedimeve për anëtarësim në BE. Me të drejtë shqiptarët ndihen të zhgënjyer dhe prerë në besë nga vendimi negativ, pasi më …

Europa mbetet destinacioni i vetëm i Shqipërisë Read More »

BE dhe Ballkani Perëndimor – koha për të vendosur

Jemi në prag të vendimit të Bashkimit Evropian nëse do të fillojë negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Këshilli Evropian, më 18 tetor 2019, shprehet mbi hapjen e negociatave. Vendim i cili vjen në një kohë kur shtetet e Bashkimit Evropian përballen me sfida të shumta, çështjet si: Brexit, migracioni, krizat politike, rritja e …

BE dhe Ballkani Perëndimor – koha për të vendosur Read More »

Të rinjtë “çelësi “ i aderimit të rajonit në pistën e BE

Vitet  e fundit BE është përpjekur të trajtojë procesin e integrimit të Ballkanit Perëndimor si një proces të unifikuar (Procesi i Berlinit). BE po mundohet të facilitoj një bashkëpunim ndërmjet vendeve të rajonit të Ballkanit Perëndimor nëpërmjet integrimit në nivel rajonal. Axhenda e zgjerimi të BE-së ka prioritizuar këtë projekt dhe linjë integrimi në rajonin …

Të rinjtë “çelësi “ i aderimit të rajonit në pistën e BE Read More »

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit

Shqipëria dhe shqiptarët janë pjesë e pandashme e mozaikut të vendeve dhe popujve të kontinentit europiane, ku modelet  e demokracive të vendeve të Europës Perëndimore, kanë frymëzuar aspiratën shqiptare per të mos qënë thjeshtë një pjesë e natyrshme e kuadrit gjeografik dhe historik të kontinentit të vjetër, por  hallka integrale e bashkësisë aktuale dhe të …

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit Read More »

PËRFITIMET DHE SFIDAT KRYESORE, PËR VENDET E BALLKANIT PERËNDIMOR NË zbatimin E ZONËS RAJONALE EKONOMIKE

Në korrik 2017, Samiti i Triestes lançoi idenë e krijimit të Zonës Rajonale Ekonomike, si një instrument për integrimin e mëtejshëm të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor; Shqipërisë, Bosnje-Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi dhe Serbisë (BP6). Samiti shërbeu për të riafirmuar angazhimin e BE-së në procesin e integrimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor, në …

PËRFITIMET DHE SFIDAT KRYESORE, PËR VENDET E BALLKANIT PERËNDIMOR NË zbatimin E ZONËS RAJONALE EKONOMIKE Read More »

BE DHE ZGJERIMI I VËSHTIRË NË BALLKAN

Politika e zgjerimit të BE-së përfshin atë dhe vendet që synojnë të aderojnë një ditë në këtë entitet. Hyrja në BE – siç thuhet qartë në Strategjinë e Zgjerimit ndaj Ballkanit Perëndimor të 6 Shkurtit 2018 – përbën një zgjedhje të vendeve kandidate, zgjedhje e cila ka nëvojë për “konsensus politik e shoqëror dhe mbështetjen …

BE DHE ZGJERIMI I VËSHTIRË NË BALLKAN Read More »