NEW YORK TIMES, 11 VJET MË PAS…

Nga fokusi për tragjedinë e Gërdecit, krimi shtetëror që la 26 viktima, e deri te vëmendja për një Shqipëri të ndryshuar, me 1001 probleme sigurisht, dhe me Tiranën si “Parajsa e ardhshme krijuese e Europës”. Aksidentet ndodhin, por kur një fabrikë demontimi me fshatarë pa eksperiencë që çmontojnë predha të kalibrit të lartë ngrihet pak …

NEW YORK TIMES, 11 VJET MË PAS… Read More »

Shqipja e çalë dhe anglishtja e lartë e opozitës

Parlamenti pluralist shqiptar i viteve të tranzicionit, në praktikat e tij nuk do të shënojë vetëm debatet, diskutimet dhe polemikat politike të këtyre viteve, por edhe gjuhën se si u shpreh dhe u artikulua kjo politikë. Nga shqipja e Dritëroit dhe Kadaresë, gjuha parlamentare kaloi në një stad tjetër. Atë të zhargonit, të dialektalizmit, të …

Shqipja e çalë dhe anglishtja e lartë e opozitës Read More »

Prioritetet tona strategjike dhe halli personal i elitës politike

Fillimi i sezonit të ri politik po përvijon qartë kufirin ndarës mes halleve reale të Shqipërisë dhe halleve personale të klasës politike. Mes prioriteteve strategjike të vendit dhe prioriteteve private të një pjese të elitës politike. Mes pikës në horizont ku kërkohet me aq ngulm që të arrijmë me mbështetjen e SHBA e BE dhe …

Prioritetet tona strategjike dhe halli personal i elitës politike Read More »

“Shtator i zhurmshëm apo zhurma e një shtatori”

Shtatori njihet dhe si muaji i rikthimit në rutinën e aktiviteve pas një pushimi të gjatë gati dymujor e vere të nxehtë. Si për çudi, kjo verë mbyllet me një risi të veçantë ku rrallherë të qëllon ta shohësh si fenomen televiziv në historinë e mediave tona. Po kësaj here ndodhi vërtet. Pas zhurmave të …

“Shtator i zhurmshëm apo zhurma e një shtatori” Read More »

EMIGRANTI I DIASPORËS APO DIASPORA E EMIGRANTIT?

Sa i fuqishëm apo i dobët do të ndihej termi “emigrant” përpara tërmit “diasporë”. Do të ishte e mundur që këto dy terma të bëhen sinonime të njëra-tjetrës? Kurrësesi jo, sepse ka një ndryshim të madh në përbërjen dhe historikun e diaspores dhe emigracionit. Diaspora është derivat i emigracionit, rrjedhojë e lëvizjeve të shumta të …

EMIGRANTI I DIASPORËS APO DIASPORA E EMIGRANTIT? Read More »

Epoka e një aktivizimi të ri politik në Shqipëri si mjet i përmirësimit të qeverisjes

Kur në Shqipëri flitet për aktivizimin politik të njerëzve menjëherë të vijnë në mendje militantët politikë të partive kryesore të vendit që marrin pjesë në tubime apo mitingje në mbështetje të verbër të tyre, gati si një tifoz në stadium. Perceptimi i drejtë, por edhe i mbështetur nga historia e aktivizimit politik shqiptar të çon …

Epoka e një aktivizimi të ri politik në Shqipëri si mjet i përmirësimit të qeverisjes Read More »

Sfidat reale të sezonit të ri politik në Shqipëri

Ditët e fundit të gushtit, më shumë sesa një ikje me përtacinë e kuptueshme njerëzore nga pushimet verore, duken si fillimi i një rrugëtimi të ri politik që nis në shtator. Pavarësisht shkëndijave të para të gjallërisë, atmosfera në ambjentet e selive kryesore politike rrotull qendrës së Tiranës, duket ende e përgjumur. E para që …

Sfidat reale të sezonit të ri politik në Shqipëri Read More »

7 letrat e Edi Ramës dhe 7 muajt e opozitës në rrugë!

Rreth tri muaj më parë, Kryeministri e kapi në befasi ambjentin e elektrizuar publik në Shqipëri, të ndarë qartazi në dy kahje të kundërta, në qëndrimet për zgjedhjet e 30 Qershorit. Edi Rama hodhi një hap që u konsiderua një gjetje shumë interesante politike, duke shfrytëzuar në maksimum, një nga armët e tij më të …

7 letrat e Edi Ramës dhe 7 muajt e opozitës në rrugë! Read More »

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit

Shqipëria dhe shqiptarët janë pjesë e pandashme e mozaikut të vendeve dhe popujve të kontinentit europiane, ku modelet  e demokracive të vendeve të Europës Perëndimore, kanë frymëzuar aspiratën shqiptare per të mos qënë thjeshtë një pjesë e natyrshme e kuadrit gjeografik dhe historik të kontinentit të vjetër, por  hallka integrale e bashkësisë aktuale dhe të …

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit Read More »