Month: August 2019

Epoka e një aktivizimi të ri politik në Shqipëri si mjet i përmirësimit të qeverisjes

Kur në Shqipëri flitet për aktivizimin politik të njerëzve menjëherë të vijnë në mendje militantët politikë të partive kryesore të vendit që marrin pjesë në tubime apo mitingje në mbështetje të verbër të tyre, gati si një tifoz në stadium. Perceptimi i drejtë, por edhe i mbështetur nga historia e aktivizimit politik shqiptar të çon …

Epoka e një aktivizimi të ri politik në Shqipëri si mjet i përmirësimit të qeverisjes Read More »

Sfidat reale të sezonit të ri politik në Shqipëri

Ditët e fundit të gushtit, më shumë sesa një ikje me përtacinë e kuptueshme njerëzore nga pushimet verore, duken si fillimi i një rrugëtimi të ri politik që nis në shtator. Pavarësisht shkëndijave të para të gjallërisë, atmosfera në ambjentet e selive kryesore politike rrotull qendrës së Tiranës, duket ende e përgjumur. E para që …

Sfidat reale të sezonit të ri politik në Shqipëri Read More »

7 letrat e Edi Ramës dhe 7 muajt e opozitës në rrugë!

Rreth tri muaj më parë, Kryeministri e kapi në befasi ambjentin e elektrizuar publik në Shqipëri, të ndarë qartazi në dy kahje të kundërta, në qëndrimet për zgjedhjet e 30 Qershorit. Edi Rama hodhi një hap që u konsiderua një gjetje shumë interesante politike, duke shfrytëzuar në maksimum, një nga armët e tij më të …

7 letrat e Edi Ramës dhe 7 muajt e opozitës në rrugë! Read More »

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit

Shqipëria dhe shqiptarët janë pjesë e pandashme e mozaikut të vendeve dhe popujve të kontinentit europiane, ku modelet  e demokracive të vendeve të Europës Perëndimore, kanë frymëzuar aspiratën shqiptare per të mos qënë thjeshtë një pjesë e natyrshme e kuadrit gjeografik dhe historik të kontinentit të vjetër, por  hallka integrale e bashkësisë aktuale dhe të …

Përkatësia europiane e shqiptarëve dhe nivelet e integrimit Read More »

Gushti dhe “guna” e politikës shqiptare!

Prej shumë vitesh tashmë, edhe shoqëria shqiptare duket e përshtatur plotësisht me “zakonet” e jetës “borgjeze”. Tri dekada me sa duket kanë qenë të mjaftueshme jo vetëm për të krijuar e kristalizuar piramidën tonë të re shoqërore, por edhe për ti identifikuar fashat e saj hierarkike, me “veset” e një jetë të re në shoqërinë …

Gushti dhe “guna” e politikës shqiptare! Read More »

Emigracioni si Faktor në procesin politikëbërës shqiptar

Emigracioni, një fenomen i viteve ’90, gjeti të papërgatitur si “nënën” që e mbarti, ashtu edhe “familjet “ që e pritën. Sipas statistikave të INSTAT Shqipëria në 30 vitet e fundit ka krijuar një kontigjent prej më shumë se 1 500 000 emigrantësh të shpërndarë në Europë dhe më gjerë, me përqëndrim gjigand në shtetet …

Emigracioni si Faktor në procesin politikëbërës shqiptar Read More »

PËRFITIMET DHE SFIDAT KRYESORE, PËR VENDET E BALLKANIT PERËNDIMOR NË zbatimin E ZONËS RAJONALE EKONOMIKE

Në korrik 2017, Samiti i Triestes lançoi idenë e krijimit të Zonës Rajonale Ekonomike, si një instrument për integrimin e mëtejshëm të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor; Shqipërisë, Bosnje-Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi dhe Serbisë (BP6). Samiti shërbeu për të riafirmuar angazhimin e BE-së në procesin e integrimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor, në …

PËRFITIMET DHE SFIDAT KRYESORE, PËR VENDET E BALLKANIT PERËNDIMOR NË zbatimin E ZONËS RAJONALE EKONOMIKE Read More »

Qortimet e Vjeshtës politike shqiptare!

Pas zgjedhjeve të 30 Qershorit, sytë e opinionit të brendshëm publik dhe faktorit ndërkombëtar, mediave dhe kujtdo tjetër të interesuar për zhvillimet historiko- shoqërore në Shqipëri, janë kthyer nga shtatori, për të kuptuar e parë se si do të zhvillohen ngjarjet e reja, në teatrit tonë të vjetër politik. Një akt shumë i rëndësishëm ky, …

Qortimet e Vjeshtës politike shqiptare! Read More »

Aktori Protagonist i një Shfaqje Bajate Teatrale

Është e drejtë universale të mendosh si qytetar me shpirt të lirë, siç është e domosdoshme të respektosh mendime dhe arsyetime që dallojnë nga vizioni apo bindja individuale, lidhur me ngjarje e çështje të caktuara që prekin interesin dhe ndjeshmërinë e publikut. I tillë padyshim është edhe rasti i debatit që po zhvillohet për teatrin …

Aktori Protagonist i një Shfaqje Bajate Teatrale Read More »